Socialisatie

TimoAra TaylorDieselEr zijn veel misverstanden over socialisatie. Allereerst is het goed om te bedenken dat een kitten in de “natuur” heel lang bij de moeder zou blijven. Als het om een kittenpoes gaat, levenslang. Een kater tot in de pubertijd. Op een bepaald moment spelen zijn hormonen op en verlaat hij de groep waar hij in geboren is, om zijn genen bij andere poezengroepen te gaan verspreiden. In deze natuurlijke situatie zou een kat indien er voldoende voedsel beschikbaar is, in een kattenkolonie leven.

Wij als mens kunnen een kitten met al onze liefde, voer en mandjes niet geven wat zijn moeder hem kan geven. Wij kunnen een moederpoes niet vervangen. Daarom getuigt het van dierenliefde als je jouw kitten de kans geeft op te groeien tot een stabiele kat, bij zijn moeder! Helaas is er in Nederland een groot verschil in socialisatie tussen raskatten en huis-, tuin- en keukenkatten (HTK). Een HTK blijft gewoonlijk veel korter bij de moeder dan een raskat. Een raskat moet minstens 12-13 weken bij de moeder blijven.

Onze katten wonen gewoon bij ons in huis en horen volledig bij ons gezin. De kittens worden volledig gesocialiseerd in onze huiskamer en mogen het hele huis gebruiken. Die socialisatie houdt in dat wij moeder en kittens op een veilige plek bij ons in huis hebben, daar waar de kittens zich kunnen ontpoppen en de wereld kunnen gaan verkennen zonder in de problemen te komen. De kittens zien ons de hele dag, horen ons de hele dag en zien en horen alle dagelijkse dingen die in een huishouden plaatsvinden. Ook worden ze aan allerlei dagelijkse geluiden blootgesteld. De eerste 2 weken zijn ze van mamapoes, zij en haar kroost is er het meest mee gebaat met rust gelaten te worden en dat doen we dan ook. Vanaf week 3 worden de kittens wat mobieler, ogen en oren zijn inmiddels beschikbaar en is de tijd rijp dat ze ook aan onze aanraking wennen. Overigens wegen wij dagelijks onze kittens dus handjes zijn ze dan toch wel gewend. We spelen veel met de kittens en bieden ze allerlei klimpartijen aan om zich lekker bezig te houden. De staarten van onze papegaaien zijn natuurlijk ook heel favoriet bij de kleintjes en wat is er nu gezelliger dan ’s avonds met de hele bende op de bank tv te liggen kijken? Alle schoten liggen dan vol en elke kat en elk kitten geniet met volle teugen van het warme nest, net als wij!

YannickBankHelaas worden er ook in Nederland nog katten in hokken gehouden. Een kitten dat een jaar lang in huis heeft geleefd tussen de andere katten, zal een grote overgang hebben naar het leven in een hok. Een hok is sowieso een belangrijke beperking in het natuurlijke gedrag van de kat. En uit onderzoek blijkt dat dat stress geeft. Een kat is niet geboren om in een hok te leven.