Rasinformatie

Ladushka Noortje 02 Rafi 04

Het ontstaan van de Siberische kat en Neva Masquerade

Hoe langharige katten in Siberië terecht zijn gekomen, zal wel altijd een raadsel blijven. Waarschijnlijk zijn korthaar katten meegenomen naar Siberië toen in de 16e eeuw een begin werd gemaakt met de ontginning. Niet duidelijk is wanneer de langhaar mutatie voor het eerst in deze gebieden opdook, maar er zijn aanwijzingen dat deze katten al duizend jaar of meer bestaan en in die tijd weinig veranderd zijn. Onderzoek in de vroegere Sovjetunie bracht aan het licht dat het langhaar gen de grootste verspreiding had in de buurt van Sint Petersburg en waarschijnlijk ontstond in het Noorden.

De Siberen waren veel voorkomende katten rond de Russische markten en op het platteland van hun thuisland Siberië. Er wordt gezegd dat Russische immigranten dit ras meegenomen hebben op hun reizen naar Moskou en St. Petersburg. De Siberische kat heeft het volgehouden in de gure winter en strenge klimaat en heeft zodoende een dikke vacht ontwikkeld die waterafstotend en olieachtig is. Gedurende deze tijd dacht niemand eraan om de Sibeer als een echte raskat te gaan fokken. Rusland stond het niet toe om dieren als huisdier te houden, met of zonder stamboom, vanwege voedsel tekorten. Er doen veel verhalen de ronde over deze kat waarvan we tot op heden niet zeker weten of deze werkelijk zijn gebeurd of niet. De eerste Siberische katten staan in de geschiedenis beschreven in het jaar 1000.

In de Russische folklore zouden deze prachtige katten hun thuis hebben gevonden in de Russische kloosters. In deze kloosters zouden ze langs de hoge lichtbogen lopen, gebruik makend van hun snelheid, sterkte en behendigheid. Ze zouden op de uitkijk staan voor indringers, ondertussen waren ze zeer loyaal tegenover de monniken en waren geliefd gezelschap. De Sibeer is dan ook Ruslands inheemse kat. De colourpoint variant van de Sibeer heet Neva Masquerade. Deze naam is gekozen omdat de eerste colourpoint Sibeer bij de rivier de Neva is gezien, Masquerade staat voor masker wat slaat op de gekleurde maskers die colourpoint katten dragen. Neva is de rivier die door St. Petersburg loopt.

Uiterlijk van de Siberische kat

Uiteraard is er van de Siberische kat en Neva Masquerade een rasstandaard. Hieronder zoals in mijn ogen de sibeer eruit dient te zien met natuurlijk de rasstandaard in mijn achterhoofd, want wij fokken naar de rasstandaard aangezien dit ras moet blijven zoals het is: MOOI!

Qua type is de Siberische kat middelgroot tot groot. Ze zijn zeer goed gespierd en het lichaam is matig lang en rechthoekig van formaat. De sibeer heeft een imposante uitstraling en mijn persoonlijke voorkeur is de stoere, bijna boos kijkende, uitdrukking.

Ze hebben geen hoge, maar wel krachtige, ietwat kortere poten die bij het lijf passen. De voeten zijn breed, groot, rond en stevig. Tussen de tenen zitten pluimpjes waardoor ze zich uitstekend door de sneeuw kunnen verplaatsen.

Ze hebben een brede zeer goed ontwikkelde borst en hun nek is kort, breed en goed gespierd. De kop is een beetje afgerond en moet behoorlijk breed zijn, met een goed ontwikkelde kin. De kop is wigvormig en het profiel moet licht glooiend zijn. Ze hebben brede stevige massieve jukbeenderen waardoor hun uitdrukking gevormd wordt.

De oren zijn middelgroot, breed bij de aanzet, diep en ver uit elkaar staand, in principe moet er nog een oor tussen de twee oren passen. Ze mogen iets of wat naar voren buigen en ze zijn licht afgerond met zogenaamde lynxpluimen die de sibeer juist zo sieren.

Ze hebben grote licht ovale ogen, die een beetje schuin en ver uit elkaar staan. De onderkant van het oog is ietwat amandelvormig. De Siberische kat moet groene, gele of oranje kleurige ogen hebben. De Neva Masquarade moet blauwe ogen hebben.

In de winter is de vacht bijzonder lang aan de buik, hals, borst, aan de broek en de staart en is de vacht zeer dicht en fijn van structuur. Deze vacht geeft de sibeer de ‘looks’ die hem zo aantrekkelijk maakt. Ik wil er met klem bij zeggen dat een sibeer een halflanghaar ras is en vachtlengtes zoals bij de Pers echt niet gewenst zijn! In de zomer is er minder onderwol aanwezig en lijken ze over het algemeen wat smaller.

De staart is breed en krachtig bij de aanzet en loopt smaller uit in een afgeronde top. Meestal is de staart een prachtige dikke pluimstaart!

Het gewicht van de sibeer is redelijk. Poezen zijn meestal tussen de 3,5 en 4,5 kg, katers tussen de 5 en 7 kg. Uiteraard zijn er uitzonderingen naar beneden en naar boven hoewel ik van mening ben dat we van de sibeer geen grote zware Maine Coon dienen te maken. Daarbij ben ik van mening dat gewicht er minder toe doet, Ik vind het belangrijker dat de proportie van de kat klopt!