OVER ONS

 

Wie zijn wij?

Wij zijn Jan en Francis van Arkel en ‘runnen’ sinds 2007 cattery Moya Dorogaya, dit betekent ‘mijn lieveling’ in het Russisch. Wij fokken met de Siberische kat en de colourpoint variant Neva Masquerade. Onze katten zijn in eerste instantie onze huisdieren. De verzorging staat voorop en wij zullen er alles aan doen om ze een heerlijk leven te geven. Onze katten leven samen met ons en onze papegaaien zodat we ze veel aandacht kunnen geven, veel kunnen knuffelen en met ze kunnen spelen. Onze katten mogen het hele huis èn de afgezette tuin gebruiken! We wonen in een klein dorp dicht bij Venlo.

Onze dochter Lindy en haar vriend Stanley hebben een drietal kastraat Siberen en één prachtige fokpoes. Zij fokken één nestje per jaar onder de vleugels van cattery Moya Dorogaya. Ze wonen bij ons om de hoek waardoor dit ook mogelijk is. De kittens van deze poes, Vynona, worden dan ook bij hen geboren en zullen daar ook opgroeien en socialiseren.

Jan heeft een baan buitenshuis en Francis heeft een eigen bedrijf dat alles met koken en eten te maken heeft. Naast onze liefde voor de Siberische kat & Neva Masquerade hebben we nog een passie; ara’s. Een ara is een hele grote papegaai, in allerlei kleuren met een enorm lange staart. 

De verzorging van en de liefde voor al onze dieren slokt vrijwel al onze vrije tijd op, maar het beetje tijd dat we nog over hebben besteden we dolgraag aan golf en als echte Bourgondiërs aan lekker koken, eten en een goed glas wijn! 

Ons doel

Wij zijn lid van kattenvereniging BKV ’94 in België en fokken ongeveer vier tot vijf nestjes per jaar. Wij zoeken met veel zorg de ouderdieren uit. Zo selecteren wij in eerste instantie op gezondheid, karakter en uiterlijk. Bij het uiterlijk letten we vooral op een juiste vachtkwaliteit, goed type en een stevige gespierde bouw. Hebben de katten een ongewenst karakter? Dan worden ze door ons uitgesloten om mee te fokken. Gezondheid is misschien wel het meest belangrijk aspect waar we op letten. Wij gaan niet alleen af op de gezondheid van de katten als momentopname, maar letten ook op (erkende) testresultaten van onderzoeken naar relevante erfelijke aandoeningen (zie bij gezondheid). Hierin kijken we niet alleen naar de ouderdieren maar proberen we via de stamboom ook de oudere dieren in die stamboom uit te pluizen. Ook kijken we naar de leeftijd waarop een sibeer nog is getest op bepaalde aandoeningen, en hoe frequent en door wie onderzoek is gedaan.

Voordat wij een fokdier aanschaffen of gaan inzetten doen wij uitgebreid stamboomonderzoek om gericht, gezond en ook selectief te kunnen fokken. Hier gaan heel wat uren werk in zitten en kun je alleen doen als je het leuk en interessant vindt om te doen. De meeste combinaties van ouderdieren die wij maken zijn outcross combinaties. Hierbij zijn de ouderdieren niet of nauwelijks verwant aan elkaar waardoor er een frisse genenpool ontstaat. Doorgaans geeft dit minder kans op gezondheidsproblemen. Naast dit nieuwe bloed via outcross kiezen we er heel soms ook voor lijnen te gebruiken die in Nederland nog niet of nauwelijks voorkomen, maar ook siberen met (deels) lege stambomen. Een sibeer met een lege stamboom wordt ook wel een novice of foundation genoemd. Een novice of foundation is een siberische kat die in Rusland als siberische kat is geregistreerd maar waarvan de voorouders niet officieel bekend zijn.

Onze ‘buitenren’

Buitenren 04 Buitenren 03Buitenren 01Toen de eerste 2 katten, Pyotr en Tobyas, bij ons kwamen wonen mochten ze regelmatig aan een tuigje met een lijn van 5 meter genieten van de buitenlucht. Met 2 katten gaat dit prima. Chylla kwam een klein jaar later bij ons wonen en met 3 katten werden die lijnen toch wel wat lastiger maar het ging nog net. Toen we daarna uit het  nestje van Chylla onze Lena bij ons hebben gehouden en er dus 4 katten regelmatig een frisse neus wilden halen, werden we al die lijnen toch wel heel erg zat. Aangezien we voldoende ruimte hebben, hebben we besloten om een deel van de tuin af te laten zetten zodat de katten zonder problemen heerlijk buiten kunnen spelen. Dat is maar goed ook, want inmiddels lopen er 8 katten rond. En laten we eerlijk zijn, zo’n 350 m2 is toch ruim. Het resultaat mag er zijn! We zijn benieuwd of er ook eens eentje gaat zwemmen, drinken uit het zwembad doen ze al wel….

Buitenren 05Buitenren 02Buitenren 06

 

 

 

Pawpeds

Pawpeds
Voor fokkers zijn serieuze cursussen beschikbaar die tegen een redelijke vergoeding gevolgd kunnen worden bij de Internationale organisatie Pawpeds (www.pawpeds.com). Hier wordt de fokker gewezen op het belang om op een verantwoorde wijze te fokken en dat fokken een serieuze aangelegenheid is. Er komen tal van onderwerpen aan bod en de cursus bestaat uit 3 delen. Deze zijn inmiddels met goed gevolg afgesloten. Omdat wij het belangrijk vinden dat fokkers goed onderbouwd aan de slag gaan en deze cursussen gaan volgen is Francis cursusleider geworden bij Pawpeds. Hiermee hopen we een positieve bijdrage te kunnen leveren aan serieuse fokkers.