Karakter

KrabpaalNet zoals bij mensen kun je ook het karakter van een sibeer niet over één kam scheren. Uiteraard zijn er wel karaktertrekken die ze allemaal vertonen, dat is een enorm pluspunt van een raskat, maar gelukkig hebben ze allemaal hun eigen speciale ding waardoor elke sibeer uniek is. Wat we in elk geval zeker weten is dat elke sibeer van nature zeer lief en zachtaardig is en een hoog knuffelgehalte heeft.

Hoewel niet elke sibeer graag op schoot ligt, liggen ze meestal wel tegen je aan of dicht in je buurt. Daarnaast spelen ze erg graag, zelfs onze oudste sibeer doet naar hartelust nog mee. Nieuwsgierig zijn staat ook hoog op hun lijstje. Ze zullen je altijd helpen met de boodschappen uitpakken, ze lopen altijd waar jij ook loopt (liefst voor je voeten) en zijn waar jij ook bent. Soms liggen er 4 siberen in diepe slaap bij ons op de bank en moet ik even naar een andere kamer iets halen. Wat denk je? Zodra ik me omdraai staan diezelfde siberen alweer achter me met slaapoogjes te kijken van ‘wat denk je wat je aan het doen bent’! Zo is een dagelijkse ochtendknuffel niet te ontlopen en mocht je even geen tijd hebben hiervoor dan zorgen ze wel dat ze het zo draaien dat je er niet omheen kan. Als we thuis komen is het vaste prik dat we worden begroet.

Een sibeer vertoont in sommige trekken ook hondengedrag. Ze reageren op vaste woorden die regelmatig worden gebruikt en waar een bepaalde actie bij hoort (zoals bijvoorbeeld ‘eten’ of ‘naar buiten’). Ze luisteren zelfs naar hun naam en ze kunnen net als een hond uitstekend apporteren! Over honden gesproken… wennen aan honden of andere huisdieren is meestal ook geen probleem! Bij een sibeer geldt: jong geleerd is oud gedaan.
Een sibeer kan ook zeker zijn persoonlijke voorkeur hebben voor één van zijn huisgenoten maar zoekt genegenheid bij iedereen. Ze nemen actief deel aan het gezinsleven en zijn geïnteresseerd in alles wat je doet. Zorg voor een royale krabpaal waar hij zijn nagels aan kan scherpen en waarop hij kan klimmen. Siberen klimmen graag en zijn er erg goed in!

De sibeer is een kindvriendelijk ras. Ze zijn rustig en betrouwbaar en als ze even geen zin in je hebben gaan ze gewoon weg. Zorg bij kinderen voor een hogere plek waar de sibeer zich kan terugtrekken en een kind niet bij kan, dan neemt hij zijn rust wanneer hij vindt dat het nodig is. Uiteraard altijd je kind leren hoe met een kitten of kat om te gaan, hoe ze moeten aaien, hoe ze moeten zorgen en dat een sibeer ook pijn kan hebben en dus trekken aan de vacht of aan de staart niet prettig is.

Wij vinden karakter, naast gezondheid, heel erg belangrijk bij onze kittens en katten en zullen bij het selecteren van een paringscombinatie hier altijd rekening mee houden. We willen vooral lieve kittens waar mensen blij van worden en dat ze een eigen wil hebben is helemaal niet erg maar een gezelschapsdier moet vooral een gezelschapsdier blijven!

LenaSophie MessitheCat