Allergie

AllergieDe Siberische kat is één van de weinige rassen die een hypo-allergene vacht hebben. Hypo betekent minder kans op een allergische reactie. Let wel, minder kans, het wil niet zeggen dat iemand met een kattenallergie niet op de Siberische kat of Neva Masquerade reageert! Zo’n 80% van de mensen met een kattenallergie reageert niet of nauwelijks maar er blijft dus echt nog 20% over die wel reageert!

De meeste allergische reacties ontstaan door het proteïne Feld 1. Deze wordt aangemaakt in het speeksel van de kat maar is ook aanwezig in de vacht en urine van de kat. Katten wassen zich veelvuldig waardoor het speeksel opdroogt in onder andere de vacht en zich mengt met huidschilfers. Deze zeer kleine deeltjes komen in de lucht, zitten in het tapijt, meubilair en gordijnen etc. Iemand met een allergie die in aanraking komt met deze deeltjes (via huid of inademing) zal hierop reageren. Symptomen van allergie zijn bijvoorbeeld, niezen, waterige ogen, schrale keel en/of een loopneus.

Het proteïne Feld 1 is bij de Siberische kat in sterk verminderde mate aanwezig, waardoor de mensen die allergisch zijn voor katten bij de Siberische kat veel minder kans hebben op een reactie. Dit geldt niet voor de mensen die lijden aan “late trigger”.

Uit onderzoek in de U.S.A. kan worden afgeleid dat bij de ras onzuivere katten het Feld-1 proteïne als hoogste wordt gescoord. De vrouwelijke Siberische kat scoort het laagst maar het verschil met een Siberische kater is zo minimaal dat je echt niet heftiger reageert op een kater dan op een poes. Wij hebben inmiddels 15 jaar ervaring met onze katten en allergie en kunnen vaststellen uit deze ervaring, dat er nog altijd mensen zijn die wel reageren op onze katten. Gelukkig zijn er ook heel veel mensen die wij wel met een kitten blij hebben kunnen maken omdat ze niet of nauwelijks allergisch reageren. Uittesten is de enige manier om hier achter te komen.

Mocht je toch willen weten of je een allergische reactie krijgt, bezoek dan een cattery met alleen Siberen. Dit om een optimale beoordeling te krijgen, zonder invloeden van andere huisdieren. Een allergie kan binnen enkele minuten optreden, maar ook pas na enkele uren of zelfs pas de volgende dag. Koop in verband met een allergie ook altijd een raszuivere Siberische kat of Neva Masquerade, zorg dus dat je een kitten koopt met stamboom! Begin ook altijd met één kitten want onze ervaring met allergie en direct 2 kittens is minder goed.