Gezondheid

rood kruis

Zoals de meeste fokkers willen wij ook alleen met gezonde dieren fokken. We kunnen natuurlijk nooit zien wat er aan de binnenkant gaande is maar we kunnen wel bepaalde risico’s uitsluiten. Zo komen onze kittens altijd uit ouders die normaal of negatief getest zijn op FeLVFIVHCM en PKD en CIN. Laat de cattery waar je jouw kitten wilt gaan aanschaffen deze testen overleggen, vraag er naar, dan ben je er zeker van. Een goede cattery heeft hier geen enkel probleem mee en zal je zelfs graag alles willen laten zien. Onze testresultaten staan bij onze ouderdieren op de pagina en voor iedereen in te zien.

Onze kittens worden 2 x geënt en gechipt door onze dierenarts en daarbij ook 2 x grondig nagekeken. Ze worden 3 x ontwormd met Panacur. De inentingen en de chip staat genoteerd in een voor elke kitten persoonlijk vaccinatieboekje met gezondheidsverklaring van de dierenarts.

Waarom testen op genoemde aandoeningen? Binnen elk ras zijn er erfelijke aandoeningen die frequent voorkomen. Dit komt doordat bijna alle dieren binnen een ras ver of dichtbij verwant zijn aan elkaar. Het ras is immers gesticht met enkele individuen die ook wel stichterkatten worden genoemd. Van die stichterkatten was niet bekend of en welke erfelijke aandoeningen ze bij zich droegen. Dit omdat niet preventief werd onderzocht of de katten dragers van bepaalde erfelijke aandoeningen waren, en omdat sommige erfelijke aandoeningen zich pas ontwikkelen als een kat ouder is. Als een dergelijke aandoening niet (sluitend) traceerbaar is met dna-onderzoek, merk je pas later of een kat desbetreffende erfelijke aandoening heeft. Vaak zijn er dan al meerdere nakomelingen van de kat geboren en ingezet voor de fok. En er zijn meerdere nakomelingen verkocht als kitten voor liefhebber.